Paduchele de carte

1.Informatii generale despre Paduchele de cartepaduche de carte

Da, pe langa paduchii care ne pot ataca scalpul, exista si paduchii care ne ataca gradinile, dar si paduchi care ne ataca cartile si spatiile de depozitare.

Chiar daca ii spunem paduchele de carte, il intalnim de cele mai multe ori in scoarta copacilor, in trunchiurile copacilor sau in tulpina plantelor. El si-a castigat statutul de daunator atunci cand a patruns in fabrici, hambare si muzee sau in locuinte si magazine.

Paduchele de carte contamineaza mareriile de origine vegetala si animale. Daca un numar mare de paduchi patrund intr-un depozit, se pot observa semne de deterioare a alimentelor uscare, gauri si tunele, dar si un fel de pudra de culoare alba.

Este foarte important sa tinem minte ca ei contamineaza alimentele, indiferent daca sunt prelucrate sau nu. Produsele contaminte trebuie distruse si nu pot fi folosite. Acestia sunt atrasi in general de: cereale procesate, lapte praf, nuci, alune, salamuri, drojdie si ipsosul umed, dar si de bacterii, lesuri, mucegaiuri si ciuperci.

Chiar daca sunt inofensivi pentru om, sunt foarte usor de confundat cu adevaratii paduchi. Daca infesteaza o locuinta, acestia pot fi observati chiar si pe mobile si pe pereti.

2. Caracteristi si Ciclu de viata

Talia si corpul plat le permite sa se ascunda usor in crapaturi si fisuri. Cu toate acestea, paduchii de carte supravietuiesc cu greu in circumstante defavorabile.

Paduchele de carte este o insecta cu un corp moale, ce nu depaseste 6 mm. Majoritatea speciilor au renuntat la perechea de aripi pe care o au cele mai vechi specii, iar antenele sunt aproape la fel de lungi ca intregul corp. Unele specii de paduchi au o culoare maronie, altele sunt aproape negre, dar exista si specii de culori deschise (alb-galbui).

Femelele anumitor specii de paduchi de carte se pot reproduce fara sa fie fertilizate, masculii fiind suprimati, impiedicati sa creasca sau total absenti.

Pe parcursul vietii, o femela depune intre 1 si 3 oua pe zi, ajungand sa depuna un total de 200 de oua. Aceasta sunt depuse in locuri umede si intunecoase, acoperite cu resturi de alimente sau deseuri ce adera la substrat.

Ouale, moi si albicioase, eclozeaza dupa aproximativ 2 saptamani. Nimfele seamana izbitor de mult cu adultii si trec prin cel putin 3 naparliri pentru a junge la maturitate. Cu fiecare naparlire, nimfa seamana din ce in ce mai multe cu adultul.

Ciclul de dezvoltare se incheie dupa o luna, iar adultii traiesc pana la 6 luni.

3. Prevenire si Combatere

paduchi

Paduchele de carte se raspandeste rapid si se ascunde foarte bine, din acest motiv acesta este foarte greu de controlat cu insecticide. Chiar daca este foarte sensibil la un numar mare de insecticie, nu se poate garanta contactul daunatorilor cu substanta chimica.

Cel mai usor mod de a-l tine la distanta este asigurarea aerisirii constante si eficiente a spatiului si pastrarea unei umiditati reduse. Materiile prime trebuie depozitate doar in locuri foarte curate si deasupra solului.

Va recomandam sa apelati la profesionisti pentru a afla cele mai bune si cele mai potrivite metode pentru dumneavoastra in lupta contra acestor daunatori.