Insecticide organofosforice

In Statele Unite ale Americii tipul de insecticide organofosforice reprezinta mai mult de 70% dintre substantele folosite pentru a scapa de daunatori. Acest tip de insecticide se foloseste in cea mai mare parte cand vine vorba de culturi alimentare, depozite de cereale si alte spatii exterioare sau interioare. In ultima perioada, utilizarea insecticidelor organofosforice la domiciliu a fost eliminata.

insecticide

Compusii Organofosfati s-au sintetizat pentru prima data la inceputul anilor 1800. Bayer a fost prima organizatie care s-a gandit la utilizarea organofosfatilor ca insecticide. Mecanismul de actiune al organofosfatilor a fost descoperit cu mult timp dupa folosirea acestor compusi ca insecticide (in jurul anilor 1930).

Cand ar trebui sa folosim Insecticide Organofosforice?

In cazul dezinsectiilor urbane, se folosesc insecticide organofosforice pentru a scapa de tantari, muste si alte insecte zburatoare. Ele sunt foarte eficienta impotriva mai multor tipuri de daunatori, printre care si daunatorii graului, porumbului si a altor culturi.organofosfati

Mecanismul primar de actiune al pesticidelor organofosfatice este inhibarea hidrolazelor esterului carboxilic, in sepcial a unei enzime numite AChE. Aceasta enzima degradeaza neurotransmitatorul ACh. ACh-ul se gaseste in sistemul nervos central si periferic si in celulele rosii din sange.

Atunci cand AChE este inactiv, ACh se acumuleaza in sistemul nervos, ducand la o suprasolicitare a receptorilor. Cu toate acestea, acest tip de insecticide nu este persistent in mediu.

Expunerea la organofosfati este posibila si prin contaminarea intentionata sau neintentionata a surselor alimentare. Desi nu s-au evidentiat efecte clinice ale expunerii scazue provenite dintr-o sursa de hrana, progresle in evaluarea si pregatirea riscurilor sunt in desfasurare.

Organofosfatii pot fi absorbiti cutanat, ingerati, inhalati sau injectati. Desi majoritatea pacientilor devin rapid simptomatic, debutul si severitatea simptomelor depind de compusul de specific, de cantitate, de calea de expunere si de rata de degradare metabolica.

Alte tipuri de insecticide

In utrmatoarele saptamani vom reveni cu articole detaliate despre toate tipurile de insecticide.

  • Insecticide Carbamati – afecteaza sistemul nervos prin intreruperea enzimei care regleaza acetilcolinea, un neurotransmitator. Efectele enzimei sunt de obicei reversibile. Exista mai multe subgrupuri in cadrul carbamatii.
  • Insecticide Piretroide – pentru aceste insecticide se foloseste o versiune sintetica a pritetrinei naturale, care se extrage din crizanteme. Piretroidele sintetice sunt toxice pentru sistemul nervos al daunatorilor, dar sunt mult mai stabile in mediul inconjurator.
  • Insecticide Piretrine – sunt compusi organici naturali cu o activitate insecticida puternica, fiind varianta naturala a insecticdelor Piretroide. Piretrinele ataca sistemul nervos al tuturor insectelor, iar in cantitati mici actioneaza ca un repelent. Aceste insecticide sunt biodegradabile, se descompun la expunerea la lumina sau oxigen.
  • Insecticide Organoclorurati – majoritatea insecticidelor de acest gen au fost eliminate de pe piata, deoarece efectele lor aspra sanatatii oamenilor si asupra mediului inconjurator erau persistente si puternice.