Gandacul Paianjen

Chiar daca multe lume il confunda cu un paianjen, aceasta insecta este de fapt un gandac. La inceputul anilor 1900 el era o insecta rar intalnita, dar intre timp Gandacul Paianjen a devenit o insecta comuna.

1.Informatii generale despre Gandacul Paianjenpaianjen gandac

Gandacul Paianjen este un daunator al depozitelor, camarilor, muzeelor sau orice alt loc in care se depoziteaza cereale, mancare sau textile. Alimentele infestate sunt contaminate prin excremente si panze. Au fost observate cazuri in care gandacii paianjen au distrus animale impaiate.

Gandacul paianjen adult este stralucitor, maro-auriu. Antenele si picioarele lungi il fac sa semene cu un paianjen, atunci cand este privit de sus. Capul si picioarele sunt deobicei mai deschise la culoare ca corpul si sunt acoperite cu fire mici de par.

Gandacul paianjen se hraneste cu aproape orice, adaptandu-se in orice conditii. In cazul in care traiesc in depozite goale, ei se hranesc cu resturi de plante sau alti gandaci sau cu excremente de rozatoare. Cu toate acestea, in general se hranesc cu: cereale, seminte, faine, carne, insecte moarte, excremente de rozatoare, lemn vechi, zahar, radacini de plante etc.

Locurile in care  putem intalni gandacul paianjen sunt: plafoanele, golurile din pereti, locurile cu maculatura, muzee, cuiburile pasarilor si alte locuri intunecate si aglomerate.

Chiar daca gandacul paianjen nu reprezinta un pericol pentru oameni (nu raspandesc boli sau microbi si nu inteapa oamenii sau animalele), ei sunt daunatori comuni ai caselor si ii putem gasi in majoritatea locuintelor.

2. Ciclu de viata

larva gandacul paianjen

Gandacul Paianjen Femela depune ouale intr-un “material” pe care larvele il pot manca dupa ce eclozeaza din oua (cereale, faina etc). Larvele se hranesc si cu fire de par, pene sau chiar excremente de pasari sau maimifere, ffind atrase de produsele vechi sau mucegaite.

Larvele sunt curbate si de culoare albicioasa.  In cautarea unui loc perfect pentru a se transforma in pupe, larvele pot roade prin orice le sta in cale. Pupele pot ramane in acest stadiu pe toata perioada iernii, eclozand adultii la inceputul primaverii. De asemenea, daca gandacii adulti isi gasesc un loc aparat, ei pot hiberna in sezonul rece.

3. Prevenire si Combatere

Gaurile in ambalaje sau cutii, cocoloasele albicioase si chingile din mancare sunt semne clare ale unei infestari cu gandacul paianjen.

Pentru a descoperi daca va confruntati cu o invazie a gandacilor paianjeni trebuie sa incepeti cu o inspectie amanuntita a casei.

Umiditatea trebuie pastrata la minim, iar toate alimentele infestate trebuie aruncate. Gaurile si crapaturile trebuie astupate, iar intrarile in pivnita sau acoperis trebuie acoperite pentru a fi siguri ca gandacul paianjen nu se poate strecura.

Daca observati gandaci plimbandu-se pe jos, puteti sa-i aspirati (sacul aspiratorului trebuie curatat imediat dupa curatenie).

Exista mai multe insecticide ce omoara gandacul paianjen, dar si altele care sa il tina la distanta. Insecticidul isi va face cel mai bine efectul daca se aplica in fisuri sau goluri. Pentru selectia si aplicarea produselor este cel mai bine sa contactati un specialist.