Substanta activa – Bromadiolona

Ce este Bromadiolona?

Continuam seria articolelor despre Substante Active cu o substanta ce se gaseste in bromadiolonaprodusele raticide.  Bromadiolona este o substanta inodora de culoarea galbuie, conceputa pentru a extermina soarecii si sobolanii. Acesta este un anticoagulant care previne inchegarea sangelui, determinand o hemoragie generala. Spre deosebire de alte otravuri, aceasta substanta isi face efectul dupa o singura zi in care rozatorul s-a hranit cu otrava.

Bromadiolona impedica organismul mamiferelor sa produca vitamina K care este necesarea pentru “legarea” sangelui. Odata lipsite de aceasta vitamine, ele pot sangera pana la moarte. Stocurile de vitamina K din organism se epuizeaza in cel mult 2-3 de zile.

Otravirea cu Bromadiolona se poate face prin atingere sau inghitire, dar in niciun caz prin repiratie. Toate produsele ce contin aceasta substanta sunt intosite de instructiuni care daca sunt respectate reduc riscul intoxicatiei.

Toxicitate

Produsele ce contin bromadiolona sunt concepute pentru a fi atractive pentru animale. Aceste produse otrava bromadiolonapot fi extrem de toxice pentru majoritatea mamiferelor si pasarilor. Animalele salbatice pot manca aceste momeli direct sau pot manca alte animale otravite. Bromadiolona este toxica si pentru vietatile acvatice si din acest pot produsele ce contin aceasta substanta nu pot fi folosite in mediul acvatic.

Persoane care au consumat bromadiolona au prezentat simptome precum sangerarile nazale, gingii sangerande si vanatai. Alte simptome mai putin frecvente includ dureri de cap, de gat, dureri musculare, dificultati de respiratie si mucus sangeros. Contacul pielii cu aceasta substanta poate produce iritatii usoare.  Semnele de otravire la caini pot include sangerari interne sau externe, vantai, urinari sangeroase, lipsa apetitului, slabiciune musculara si convulsii.

In cazul organismelor nevizate (oameni si mamifere), 80% din substanta este eliminata din organism in 4 zile, dar odata cu trecerea timpului aceasta devine din ce in ce mai greu de eliminat. Restul de 20% poate fi eliminat in termen de 150 de zile. Acest lucru este valabil mai ales in cazurile de expunere pe termen lung, la doze mici.

Va rugam sa cititi si respectati instructiunile ce insotesc produsele raticide si insecticide pentru a evita otravirea sau alte accidente!